2010/07/18

#38: Du jobbar gärna precis så mycket som du vill pt.1

En favoritfråga som vuxit fram under något av vänstertroikans möten med distingerade nationalekonomer är den om arbetstidsförkortning. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har dividerat fram och tillbaka och kommit fram till att just sex timmars arbetsdag (=30h/vecka) är det rätta för alla svenskar. Den här frågan visar på så många hål i huvudet att vänsterpartierna framstår som regelrätta schweizerostar.

För det första, varför tycker det superliberala Miljöpartiet att det behövs lagstiftning om att vi ska ta hand om oss?
Dagens samhällssystem är ohållbart i synsättet på arbete och produktion, såväl miljömässigt som socialt.
Är vi kanske inte förmögna att själva bedöma om vi jobbar för mycket? Tur att Miljöpartiet tar tag i saken och säger åt oss att tagga ned. Vänsterpartiet är sin tradition trogna och uppger inga som helst skäl. Så tycker Ohly, och då ska det helt enkelt vara så.

VPK slänger däremot in en underbar liten brasklapp - förkortningen ska ske med bibehållen lön. Ärligt talat, behöver man ens vara tio år gammal för att förstå vilka katastrofala konsekvenser det har för arbetsgivare? Helt plötsligt skall ens anställda alltså ha samma lön men jobba 25% mindre. För vänsterpartister verkar det antagligen självklart - när man bara kan tänka ett steg framåt så ser man att folk jobbar mindre och får samma pengar. Topp! Men vad händer sen? Låt oss illustrera.

Du är ännu en gång satt i rollen som utsugarkapitalist som anställer folk och exploaterar arbetskraften för mesiga 100 kronor i timmen; du har 10 anställda som jobbar 40h/vecka = 400 arbetstimmar/v. Produktionen är precis säkrad med de förhållandena. Sen kommer Ohly till makten (ta i trä). Dina anställda jobbar nu 30h/vecka men kostar fortfarande 100kr/h. Du måste täcka de sista 100 arbetstimmarna (400-30*10=100) så du anställer... Ja, hur många? Gissningsvis tre stycken eftersom den fjärde jäveln kommer att kräva sin rätt till heltid så att du har 20 timmar (14*30-400=20) för mycket i slutändan.

Du har nu 390 arbetstimmar säkrade, men priset för dem har gått upp - förut hade de kostat 39,000, men eftersom lönen ska vara densamma kostar varje anställd 4000/vecka precis som förut. Din nya lönekostnad är 52,000 och du har dessutom dragit ned på produktionen. I det här läget kan du höja priset på dina produkter med 33% för att täcka ökade kostnader (och sälja mindre), eller sänka produktionen (=sparka folk), eller lägga ned helt och hållet (=sparka alla inklusive dig själv). Jamen tack, Lars, för att du tryggar välfärden. I exemplet ovan bortses från skatter och arbetsgivaravgifter.

2 kommentarer:

  1. "I exemplet ovan bortses från skatter och arbetsgivaravgifter."

    Kan du inte göra det igen, men typ ta med detta i beräkningen?

    SvaraRadera
  2. Arbetsgivaravgiften ligger under 2010 på 31,42% av bruttolönen, alltså lön före skatt. Antar man då att lönekostnaderna i exemplet är just bruttolönerna så har vi 40000*1,3142 = 52568 kr i totala lönekostnader just nu, och 52000*1,3142 = 68338 kr i lönekostnader med den nya regleringen. Det är härliga 15770 kr mer i utgifter varje månad samtidigt som produktionen räknad i arbetade timmar sänkts med 2,5%.

    Ponera dock att några av de anställda kan vara ungdomar under 26 år fyllda. Då är arbetsgivaravgiften för närvarande endast 15,49% för dessa. En rödgrön regering vill ta bort denna sänkning och det skulle då medföra en ännu större ökning av företagets utgifter.

    Man kan hävda ideologiska ståndpunkter hit och dit men faktum kvarstår att en rödgrön regering kommer fördyra verkligheten för svenska företagare.

    SvaraRadera