2010/07/31

#51: Du tvivlar på att det behövs en HBT-avdelning på museer

Mitt under Pride-yran slog Socialdemokraterna i Stockholm till med valrörelsens hittills mest patetiska och förvirrade inslag. Carin Jämtin (känd som kvinnan som dyker upp på affischer överallt i stan med självklarheter superimposade över hennes nuna) och Dag Larsson (klart mindre känd) plockar fram den socialdemokratiska valtaktik-bibeln och dundrar i DN om att kommunala HBT-äldreboende och könsneutrala toaletter - det är vad HBT-rörelsen behöver. Skit i adoptioner, tvångssterilisering och att folk dör för sin sexualitet i andra delar av världen - nu är det äldreboenden som är på tapeten.

Debattartikeln börjar med tre paragrafer som Jämtin och Larsson garanterat inte skrivit själva - de är tagna direkt ur något gammalt RFSL-manifest och verkar utgöra någon sorts preface som man måste ha med i sin artikel om man vill bli tagen på allvar. Det är hatbrottsstatistik, något om alla människors lika värde och unikhet, och någon dänga om att heteronormen handlar om makt... allt finns där. De tre paragraferna har ingenting med resten av artikeln att göra.

Efter förordet kommer de riktiga slagdängorna, åtgärder som socialdemokraterna i Stockholm åtar sig under nästa mandatperiod, och det är här godiset finns.
Se till att det finns könsneutrala toaletter i stadens offentliga verksamheter så att man inte måste välja mellan tjej- och killtoaletten.
Äntligen. De 100 människor som är så osäkra på sin könsidentitet att de alltid plågas av valet mellan urinoar och standardtoalett jublar säkerligen.
Stockholms förskolor ska ha ett medvetet genus-, köns- och hbt-tänkande.
Vad är det, ens? Vad är hbt-tänkande? Förskolans läroplan har redan ett klart och tydligt genusfokus. Resten låter som klassisk socialdemokratisk retorik - vi måste värna om de svaga, vi måste fixa det ena och det andra - men hur i helvete ska det gå till, då? Könsneutrala dagistoaletter, kanske?
Äldre hbt-personer ska kunna välja hbt-äldreboende i kommunal regi.
Den kanske bästa åtgärden i paketet. Pride-rörelsen försöker åtminstone någonstans i botten uppnå acceptans för olikheter i sexuell läggning, och vad får de? Socialdemokraterna noterar och svarar "ja, ni är uppenbarligen inte som alla andra så ni får bo själva om ni vill!".
Stockholm stad som arbetsgivare aktivt ska arbeta mot alla former av diskriminering och höjer sina medarbetares kompetens (hbt-certifiering).
Ja, mer hbt-certifierad tandvård åt folket. Gud bevare oss om en handläggare på arbetsförmedlingen inte kan definiera "queer".
Stockholms stadsmuseum ska inrätta en ”hbt-avdelning”.
...

Artikeln får det att verka som att Jämtin och Larsson har slagit huvudena ihop och försökt komma på ett antal riktiga icke-frågor att presentera svar på. Det har de lyckats med. Här på 100 anledningar ser vi snarare det hela som ett intressant exempel på vad som kommer hända om Jämtin får tillgång till Stockholms stads budget. Enkla, väl synliga och fullständigt ineffektiva lösningar på komplexa problem är Jämtins melodi.

1 kommentar:

  1. Jag tycker det är litet roligt att man måste ha ett HBT-tänkande. Handlar inte jämlikhet om att folk får göra (inom rimliga gränser) vad de vill i sina sovrum utan att andra bryr sig speciellt mycket?

    Sedan när handlar jämställdhet om att man hela tiden måste diskutera en viss grupps förehavanden?

    SvaraRadera