2010/07/09

#29: Du hatar inte judar mer än någon annan grupp

Mona Sahlin höll tal i Almedalen igår. Den största applåden kom troligtvis när hon, som första partiledare, talade om Sverigedemokraterna. Sahlin betonade vikten av att stänga ute främlingsfientliga partier genom att säga att det finns förintelseförnekare på SDs listor. Huruvida detta är sant kan inte vi på bloggen uttala oss om, men vi vill belysa att det finns problem inom vänstern.

Trots att Vänsterpartiet säger sig vilja värna om judar och de andra etniska minoritetsgrupperna i Sverige finns det ibland tveksamheter i deras hållning. Vi vill inte påstå att alla aktiva inom eller sympatisörer till vänstern hyser antisemitiska åsikter utan istället lyfta fram enskilda personers åsikter. Det ska väl egentligen inte behöva påpekas, men frågan är ju ganska känslig.

Hur som helst verkar det finnas några personer med anknytning till partiet vars kopplingar till dessa grupper inte är alldeles klara. Vi exemplifierar genom att fokusera på ordföranden, den eventuellt blivande ministern, stjärnan, Lars Ohly.

I samband med Gazakriget vintern 08/09 haglade kritiken mot Israel och givetvis passade Ohly på att även då, liksom nu, ge en känga till landet. Detta fick han tillfälle för när han ombads lista sina favoritbloggar och angav då den välläste bloggaren Jan-Inge Flücht, som bloggar på www.jinge.se (den är inte klickbar eftersom han är så otroligt osund). Jinge är vänsterpartist och vädrar mer än sällan sina egna antisemitiska uttalanden. Han brukar även ge plats åt den legendariska storantisemiten Lars Wilhelmsson, som bland annat ölar med internationella antisemiter. Frihetsaktivisterna Ship to Gaza fann det också lämpligt att länka till Wilhelmsson och dennes kritik mot Israel. Ohly gick ju fakiskt ändå ut efter ett tag och bad om ursäkt och tog avstånd från bloggen, men det faktum att det tog en vecka är väldigt konstigt.

Sedan har vi ju hela historien med Malmös starke man Ilmar Reepalu och dennes tveksamma uttalanden kring den judiska befolkning. En bra sammanfattning med källor finns på wikipedia.

Det finns alltså flera exempel på en konstig syn inom vänstern på antisemitism och det är oroande. Tidningen Expo, som sysslar med att upplysa om främlingsfientlighet, har haft ett specialnummer om detta och här kan man läsa lite mer. Svenska kommitéen mot antisemitism har skrivit en historisk rapport om det som finns att läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar