2010/07/17

#37: Du tycker inte att kvinnan ska vara fastkedjad varken vid spisen eller vid offentlig sektor

I dagens inlägg ska vi behandla avdragen för hushållsnära tjänster och husarbete, alltså RUT och ROT, som är starkt omdebatterade och troligtvis blir en viktig vattendelare inför valet. Det känns därför skönt att väljarna i den här frågan får två klara alternativ att välja mellan då de rödgröna har tydligt visat att man är emot RUT, men för ROT, och den borgerliga alliansen är för båda avdragen. Till att börja med är det bra att belysa vad de här konstiga akronymerna står för. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt, medan ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad.

Enligt de studier som gjorts har de båda avdragen varit framgångsrika. De har, som önskat, ökat företagandet och antalet jobb. Även om mer personer i storstadsområdet har använt tjänsten mer, vilket kan bero på att utbudet är större i dessa regioner, har man ändå fått en helt okej spridning på användandet. Avdraget har gjort det möjligt för "verklighetens folk" att köpa tjänster och därmed mer tid med barnen på helgerna, i äkta kristdemokratisk anda. Men det som vi vill lyfta fram i det här inlägget är varför de rödgröna tycker att ROT är bra, medan RUT är dåligt. Varför anser man på vänsterkanten att tvätt och hjälp med dagishämtning är sämre än altanbygget?

Vi har vår egen teori. Kan det vara så att RUT-sektorn är en tjänstesektor där många nya företag har uppkommit? Som vi vet sedan innan är tjänsteföretag dåligt och industri bra i vänsterns värld. Dessa företag har vuxit snabbt och anställt många långtidsarbetslösa personer, inte sällan outbildade kvinnor med invandrarbakgrund. Ett jättestort problem för vänstern är ju då att man inte kan bestämma över de här kvinnorna genom deras fackliga medlemskap. Det har ju alltid varit så lätt att diktera villkoren när personer med samma demografiska profil när de arbetat i den tvångsanslutna offentliga sektorn. Man kan säkert härleda en viss del av vänsterns skepsis mot tjänstesektor överlag ur samma resonemang. Inget fack = dåligt. Det är mycket bättre att på klassiskt manér stimulera byggbranschen. Säkra fack med goa gubbar som är "trygga". Man kanske dessutom slipper få in massa balter och polacker som tar våra jobb.

Om vänstern vill fortsätta ses som förkämpar för kvinnor och deras rättigheter bör de förutom att lägga ner alla postmodern queerteorier också dumpa de föråldrade åsikter om var och under vilka former kvinnor ska arbeta.

Vi är mycket mer inne på Centerpartiets linje om att införa ytterligare ett avdrag, som får den snitsiga benämningen RIT, som underlättar för personer som behöver hjälp med IT-relaterade uppgifter i hemmet. Det finns ju som bekant en stor klyfta mellan generationerna när det kommer till IT-kunnande och arbetslöshet. Ett RIT-avdrag avhjälper båda sakerna på ett mycket bra sätt.

En brasklapp måste dock lämnas in. Det absolut toppbästa sättet att ta hand om konstiga skatteregler är givetvis inte genom riktade avdrag för vissa sektorer. Man bör istället försöka hitta en långsiktig lösning i form av en stor skattereform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar