2010/07/05

#25: Du vill inte vänta i sex månader på att få ett jobb

Okej, okej. Det är kanske lite för lätt att basha på MP och VP(K) hela tiden, de skäms ju inte med att de inte vet vad de snackar om. Det kan säkerligen argumenteras att det stora statsbärande och allvetande Partiet kan hålla extremisterna på vänsterkanten i schack. Socialdemokraterna har ju så länge styrt skutan åt rätt håll, väl?

Ja, jo, att de har suttit länge kan man ju knappast säga emot. Har det gått bra? Ja, det duger i krig. Varför inte rösta tillbaka dem så att de kan fixa allt det där med ungdomsarbetslöshet och cancersjuka som krälar i rännstenen och arbetsgivare som utnyttjar handikappade till gratisarbete med arbetsförmedlingen som betalar och rika mansgrisar som skor sig på kommunalkvinnorna och, och, och.

Vi gör en liten fuling och kollar på vad sossarna vill nuförtiden. Till hjälp har vi fortfarande deras "100 förslag". Enligt socialdemokraterna är något av det värsta som alliansregeringen gjort att införa det så kallade "aktivitetsförbudet". Förbudet innebär att man inte har rätt till aktivitetsstöd från dag ett utan först när man varit inskriven på arbetsförmedlingen i tre månader. Tanken är att man ska försöka söka jobb och först få stöd om det visar sig att det inte går vägen.

De rödgröna vill sätta in den här hjälpen från dag ett, men varför ska man egentligen direkt hänvisas till staten? Om man kommer som nybakad student är det sannolikt bättre att inte få någon aktiv insats, för vad kan egentligen arbetsförmedlingen erbjuda i aktivitetshjälp vid den här tidpunkten? Det är givetvis bättre om man får erfarenhet av att söka jobb och något att utgå ifrån när man senare utformar ett aktivt stöd.

Vad den nuvarande regeringen har infört är sänkta arbetsgivaravgifter för alla under 26. De rödgröna kontrar med att införa samma sak, men endast för de som varit arbetslösa i sex månader. Genialiskt. Då kommer alla anställa de som är långtidsarbetslösa! Men vänta... Som vanligt skapar dessa märkliga regler märkliga incitament som är totalt osynliga för de välmenande rödgröningarna.

Tänk dig att du är en utsugande arbetsgivare som är i stånd att anställa en ungdom. Grabben/bruden har precis klivit av studentflaket, vilket innebär att du inte får den eftertraktade rabatten om du anställer honom/henne. Vad gör du? Givetvis ber du personen i fråga vänta i ett halvår och komma tillbaka. Det kommer att finnas en enorm strukturell arbetslöshet mellan juni och december då ingen vill anställa kidsen förrän de blir billiga. Tips: Det här sänker inte ungdomsarbetslösheten.

Vad är det egentligen som skapar nya jobb? Är det att de arbetslösa ungdomarna hårddrillas i intervjuträning och söka jobb-skolor eller är det det kostar mindre för företagen att anställa? Att kostnaderna är för höga för att anställa kan ha en alternativ lösning om man hemskt gärna vill ha kvar arbetsgivaravgifter: man kan istället ge en lägre lön till ungdomar genom att använda sig av lärlingsanställningar. Alla vinner onekligen på det systemet. Arbetsgivaren får mindre kostnader och kan ge arbetstagaren en platsutbildning i yrket tidigt, då det är lättare att "forma" och specialisera. Den arbetslöse ynglingen får lön, referenser, god inblick i arbetet och förmodligen mycket bättre erfarenhet än vad en intervjuskola på Arbetsförmedlingen ger.

2 kommentarer:

  1. "Det är givetvis bättre om man får erfarenhet av att söka jobb och något att utgå ifrån när man senare utformar ett aktivt stöd."

    De flesta människor som blir arbetslösa finns det en anledning att de blir arbetslösa. Helt enkelt att de sitter på röven i de påbjudna tre månaderna... Innan de måste göra något.

    Egentligen borde man privatisera hela arbetsförmedlingen. Det lustiga med detta är att äldre socialdemokrater och även vissa moderater är emot detta. Men jag har diskuterat detta med yngre arbetslösa socialdemokrater och de är helt för att totalt privatisera arbetsförmedlingen...

    Något att tänka på i bloggen är väl kanske att inte bara reagera på sossarnas idiotier utan också glänta litet på dörren vad man också vill ha istället.

    SvaraRadera
  2. Apropå arbetsgivaravgifter, SD vill höja dessa GENERELLT. SD tar nog priset i arbetarfientlighet.

    SvaraRadera