2010/07/04

#24: Du tror inte att ett nationellt Woodstock avskräcker ryssen

Ponera att Sverige hade blivit utsatt för ett angrepp eller blivit invaderat av ett annat land. Vad är då den naturliga responsen från vår sida? Det är givetvis en väldigt svår fråga att svara på då det beror på en massa olika omständigheter, men de flesta är ändå överens om att det är bra att Sverige har ett militärt försvar som är redo att försvara oss vid yttre angrepp. Man kan ju resonera så att risken för att Sverige blir utsatta för något av det här inom den närmaste tiden är mycket låg men det är alltid bra att minimera skadorna om nu Sverige blir underkuvat. Försvaret är trots allt relativt billigt i drift om man jämför med de potentiella skadorna som kan uppstå.

Om man nu inte köper det här argumentet kan man hävda att det är viktigt att Sverige tar sitt ansvar utomlands och bidrar till att bevara fred och säkerhet i oroshärdar eller till och med är med och försvarar demokrati. Så här långt är nog de flesta, oavsett partitllhörighet, med. Men givetvis skiljer sig synen på försvarspolitik från parti till parti. Folk och Försvar tog häromdagen fram en rapport som behandlar de olika åsikterna som finns om detta bland riksdagspartierna.

Man kan väl lite hastigt som lustigt dela upp partierna i tre "grupper". Folkpartiet räknas som en egen liten ö, då de aktivt arbetar för att Sverige ska gå med i NATO. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraternas försvarspolitik liknar också varandra. Man tycker att det är bra som det är ungefär. Givetvis sticker ju Vänstern ut, men även Miljöpartiet delar Ohlys åsikter om försvaret. Så som så många andra frågor undkommer "mittenpartiet" i det rödgröna regeringsalternativet all form av granskning. Vi gör därför en liten minigranskning.

Enligt Miljöpartiet är Försvarsmaktens viktigaste uppgift "att medverka i internationella fredsfrämjande insatser". Dock är det bara under FN:s flagga, då man inte gillar varken EU eller Nordic Battle Group-samarbetet. Ett litet, litet problem som slår en när man fortsätter läsa är den här formuleringen:

Det militära försvaret ska på sikt ställas om till ett ickevåldsförsvar, som både kan göra insatser mot icke-militära hot, hantera konflikter och föra ickevåldskamp vid ett eventuellt angrepp. På sikt ska det militära försvaret helt avskaffas.


Nyckelordet är alltså ickevåld. Vi måste erkänna att vi inte har full koll på vad ett ickevåldsförsvar egentligen innebär - kunde det vara mer oklart? - men gissningsvis kommer man endast att arbeta med diplomati och "aktivism". Frågan är väl om det svenska försvaret ens är välkommet i FNs trupper om vi endast kan bidra med sång kring lägerelden och batiktröjor.

MP (och V för den delen) bör skänka en tanke till den klassiska frasen "Si vis pacem, para bellum".

4 kommentarer:

  1. Jag tror helt ärligt att enda sättet att fixa försvaret är helt enkelt att gå Finlands och Schweiz väg.

    Jag är inte speciellt positiv till försvarsutgifter i allmänhet därför att det är oftast att kasta kapitalet i en eld för att se på de vackra lågorna. Men det är också en försäkring.

    Försvaret är idag litet som de där försäkringarna SIBA/ONOFF m.fl. säljer. Kostar ungefär ~50% av produkten men används i allmänhet aldrig då försäkringen bara gäller 1 extra år utöver vanlig garanti.

    Finland och Schweiz visar på att man kan få ett imponerande försvar med väldigt låg kostnad. Det hela hänger på att man beväpnar folket på ett helt annat sätt än i Sverige. En myndig person = En karbin är deras sätt, vilket är helt riktigt. Får man rösta och bli straffad, har man också en skyldighet att försvara sitt land.

    SvaraRadera
  2. alltid "ryssen" man måste försvara sig mot.. bildt high five

    SvaraRadera
  3. как вы уже заипали со своей пещерной русофобией
    расисты

    SvaraRadera
  4. Вы можете быть расистской

    SvaraRadera