2010/07/28

#48: Du tror inte att det bästa sättet att få in unga på arbetsmarknaden är att låsa dörren

Vad gör man när man skall rikta sig till en lite mer lättlurad väljargrupp, men saknar all form av trovärdighet? Då är det marknadsföring som gäller. Det här kan bli hur kul som helst: tänk er flash-spelet där man ska styra ett miljöpartistiskt snabbtåg från Borås till Göteborg och köra snabbare än bilar samtidigt som koldioxidutsläppsmätaren står på noll; eller youtube-följetongen Sedelpressen där Lars Ohly spelar mot en statsbudget i en sitcom av klassiskt amerikanskt snitt.

Det handlar alltså om att koppla fysiska bevis till ens marknadsförda politik. Mona Sahlins nyutgivna bok utgör ett exempel, sossarnas 100 skyltar ett annat. I dagens inlägg ska vi behandla det kontrakt de rödgröna skrivit med Sveriges ungdomar.

Kontraktet är fullt med fantastiska förslag för hur ungdomar ska få jobb. Bland annat konstateras att
Vi vill investera i infrastruktur, bostadsbyggande, välfärd och de gröna jobben. Detta är offentliga investeringar som skapar jobb här och nu.
Grattis alla ungdomar, eftersom staten sett till att inte en jävel vill anställa er till överpris får ni jobb direkt av staten istället!
Unga behöver skolas in i viktiga jobb i bland annat stat, kommuner och landsting för att bära upp framtidens välfärd. Vi inrättar därför 1 200 traineeplatser 2011 och 3 000 utbildningsvikariat för generationsväxling 2012.
Grattis 4200 ungdomar, ni får jobb som statliga byråkrater! Vad resten ska göra? Fan vet. Hur man får de eftertraktade byråkratjobben? Vi satsar 100 procent av BNP på att SSU:are får företräde.
Vi lovar att införa en skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften till dem som anställer en arbetslös person mellan 20-25 år.
Grattis, ni som inte hittat jobb! Sorry, ni som har det - för er höjer vi skatten så att ni får sparken. Det är de andras tur nu.
Vi lovar att förbättra och bygga ut studie- och yrkesvägledningen, såväl i gymnasiet som på högskolan. Vi satsar 200 miljoner kronor per år från läsåret 2011/2012.
Grattis, alla ungdomar som drömmer om att bli SYO-konsulenter!
En långtidsarbetslös ung person med ofullständig gymnasieutbildning ska ges möjlighet att komplettera sin utbildning utan att ta studielån. Utbildningen ska vara individuellt anpassad och kan ske på Komvux eller Folkhögskola.
Grattis, du som slackade igenom gymnasiet! Sorry, du som faktiskt försökte. Du får ta studielån som alla andra.
Den stora andelen visstidsanställningar är ett stort problem. Vi vill se över vilka åtgärder som kan vidtas för att öka antalet tillsvidareanställningar.
Grattis! Nu stärker vi tryggheten för de som redan jobbar, och gör det svårare för dig som är arbetslös att få jobb. Men det gör inget, du får jobb av staten!


Ett annat exempel på fysiskt bevis för den förda politiken återfinns på Sveavägen i Stockholm. Där har man inrett en lokal på gatunivå med rödgröna soffor och kuddar, samt smällt upp en stor kopia av kontraktet i skyltfönstret.
Gissningsvis ska lokalen symbolisera arbetsmarknaden för ungdomar under en rödgrön regering. Den är alltid låst.
Stängt, för hela Sverige.

1 kommentar:

  1. Jag kom precis på en liknelse vad gäller oppositionen och alliansen.

    Bägge är som föräldrar när de styr det här landet. De är ganska seriösa, har jobb och försöker sitt bästa.

    Oppositionen är en kvinna (de flesta som röstar på dem är kvinnor, så varför inte ge oss in på genuspolitik) som jobbar inom offentlig sektor. Har kanske varit litet arbetsledare som vikarie sådär, men aldrig riktigt orkat ta sig för att bli chef på heltid, "det är ju så jobbigt". Framförallt för att man som chef utesluts ur gemenskapen iochmed sin makt över andra.

    Alliansen är man (demografin i valresultat pekar på detta), akademiker och jobbar oftast i privat sektor som t.ex. ekonom. Genom sitt jobb inte helt osannolikt att personen har någon form av chefsposition som denne tillägnat sig genom ett större ansvarstagande än hans position krävt. Gillar att saker fungerar samt kommer fortsätta fungera bättre. Prioriterar bra relationer, men inte låter det komma i vägen för jobbet. Karriären är viktig.

    ___________________________________


    Alliansen och Oppositionen är som ett gift par med en massa barn. Oppositionen är den snälla föräldern som alla barnen kommer till för att diskutera sina problem, få en klapp på axeln och höra att även ifall de repade hela sidan på bilen och de får litet skäll så löser det sig. Oppositionen betalar och är den "snälla", "curlande" föräldern.

    Alliansen å andra sidan blir fullständigt rosenrasande och kräver av ungen att denne skall jobba antingen i hushållet eller på något annat vis för att kunna betala tillbaka denna skada på bilen som kostat x kronor. Detta är den "elaka" och "onda" föräldern.

    Diskussionen bland andra föräldrar blir stundtals ganska konstig. Vissa hejar på den ena, andra hejar på den andre. Men vad är det som kommer hända då?

    Den förälder som konsekvent kräver en avbetalningsplan är helt klart en hjärtlös jävel. Den förälder som konsekvent curlar ungen lär den inte de hårda läxor som ett barn stundtals kan behöva för att faktiskt klara sig och ta sig vidare i livet och kanske inte göra kometkarriär, men iaf överleva och leva ett gott liv.

    Därför röstar jag helt klart på moderaterna i höst. Vi kan inte curla vår befolkning längre på det viset som de rödgröna vill. Vi kan inte sparka in tänderna på dem så fort de gör något fel som de gamla moderaterna hade velat.

    Men samhället måste sluta vara så konsekvenslöst och lättsamt. Folk måste få upp ögonen för att livet går inte ut på att sitta och titta på tv med sin halvfeta sambo, det är något som man måste ha förtjänat.

    SvaraRadera