2010/09/19

#100: Du har följt bloggen

Er favoritskribent - låt oss kalla honom K - vaknar med ett ryck ur en hiskelig mardröm. Han slänger ett öga på väckarklockan - den visar 5:05am och kommer inom två minuter att börja ljuda. En snabb titt i spegeln försäkrar vår hjälte om att den kommunala frisyren "kort snaggat" är fortsatt kort snaggad. Aftonbladet har i en artikelserie under året förklarat att de kommunala frisörerna konkurrerade ut de privata genom att erbjuda den vackraste formen av frihet - friheten från valfrihet.

Han kravlar ur sängen och är en kvart senare ute ur husvagnen och på väg till tunnelbanan ges möjlighet att bevittna stadsdelens gatuteater, som just denna dag spelar upp en stumversion av Faust. Tanken var att man skulle kunna använda den kommunala bilpoolen för att ta sig till stan, men eftersom folkomröstningen om Förbifarten - som gav resultatet 86% ja - fördyrade projektet såpass att staden inte haft råd att köpa in fler än 15 bilar, existerar bilpoolerna bara till namnet. Det hade i vilket fall varit omöjligt att ta sig in till stan eftersom Essingeleden reducerats till en enkelriktad fil bort från stan. Hur som helst är luften i staden acceptabel och dessutom ger alla vandrande människor större publik till gatuteatrarna.

Tunnelbanesystemet, å andrat sidan, har livat upp märkbart. Våldtäktsmän sitter numera i fängelse under i snitt fyra månader, och antalet våldtäkter i landet har ökat märkbart. De vanligaste offren är förstås alla butlers och jazzmusiker som rör sig i systemet på heltid. Dessutom har än fler jobb tillkommit när ungdomar hyrs in för att dela ut jämställdhetskitet: bröstpump, jämställdhetsbibel och biljetter till damfotboll.

Herr K jobbar nu som clown på ett ålderdomshem - det är ett skrå som fått ett ordentligt uppsving i och med det statliga initiativet och eftersom clownfacket vuxit sig starkt och hindrar utlänningar från att konkurrera med billigare clowner.

Herr J, också han före detta skribent på 100anledningar, bor också i husvagnen. Han har dock tagit en annan väg genom livet efter de Rödgrönas maktövertagande - han är nämligen kvar i husvagnen. Under fyra år har han lyckats lyfta samma lön som K genom att "studera" på komvux (utan en enda närvarotimme), genom att jobba med ett "grönt jobb" vilket innebar att putsa raukar på helgerna förra sommaren. Han har även en speciell ersättning för elallergiker som berättigar till en helårslön vid varje årsskifte.

J har haft tur - han skall på intervju för Vattenfall som måste kvotera in 25% ungdomar till sin nya kolkraftsexpansion. Intervjun börjar med ett "frivilligt" drogtest på den könsneutrala toaletten, utan vilket det är praktiskt omöjligt att få ett jobb. Intervjun går helt okej, men J får ändå inte chansen då det visar sig att han, i egenskap av man, inte funkar i företagets jämställdhetsplan.


...

1 kommentar: