2010/09/13

#91: Du tycker att privat gräddfil är godare än statlig sådan

Alla som sett en vänsterpartist under årets valrörelse lär ha fått höra snacket om privata vinster i välfärden. Även om man går förbi dem med hörlurar och kostym sliter de av lurarna och trycker en pamflett i handen på en medan de viskar orden "bättre välfärd" som någon sorts obestridligt faktum. Sossarna, å sin sida, gör en grej av privata sjukförsäkringar. Sådana får bara partitoppar ha. Ordet "privat" verkar i allmänhet ha enbart dåliga associationer för svenska politiker: privata friskolor, privat försäkring, privatiseringar, privatliv - fan, förbjud allt.

Efter 90 inlägg känns det som att det har framkommit att vi gillar privata saker. Detsamma gäller privata sjukförsäkringar. Faktum är att bara det att Ylva Johansson inte gillar dem är nog för att vi skulle älska privata sjukförsäkringar, men det finns också andra anledningar. Ylva pratar om gräddfil för de som kan betala. Hon menar att det är orättvist att den som har pengar ska kunna betala för att få vård före någon annan i kön.

Jag är bra för dig.
 

Köer, ja. Varför finns det köer? Jo, ser ni, köer är ett resultat av felprissättning. Tänk dig en varmkorvgubbe som säljer svarta korvar på Medborgarplatsen. Där är svarta korvar jäkligt inne, så gubben trissar upp priserna eftersom han kan. Sen kommer Ylva Johansson och säger att det minsann är orättvist. Svarta korvar är så bra för alla att det skall vara gratis. Det finns fortfarande bara en varmkorvgubbe och ett visst antal korvar eftersom det tar tid att måla dem svarta. Samtidigt kommer det att finnas enorma mängder människor som vill ha korvarna eftersom de är gratis. Då kan man antingen ge folk kuponger för att förhindra överkonsumtion och matcha utbud och efterfrågan, eller så kan man skapa ett kösystem.

Det finns vårdköer därför att det vid varje given tidpunkt finns fler som vill ha vård, än det finns vård att ge. Simpelt.

Grejen med privat sjukvård är att den i någon mån är separerad från statens alternativ. Om du är tia i kön för att operera lilltån, och du använder dina surt förvärvade slantar för att operera den på något privat sjukhus - som Lars Ohly - så kommer personen bakom dig att hamna på tionde plats. Han/hon kan antingen vara glad för att han/hon kommer att få vård snabbare, eller jävligt avundsjuk för att du fick vård snabbare, även om han/hon också fick det.

Sossarna är avundsjuka. Vi är glada. Gräddfil skare va.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar