2010/06/30

#20: Du tvivlar på att gatuteatern är värd 100 spänn i timmen

Om landets ungdomar inte ligger på stranden eller på annat sätt njuter av det fina vädret kan man väl hoppas att de sommarjobbar och därmed skaffar sig viktig arbetslivserfarenhet och lite extrapengar. Kring detta råder det även en stark politisk enighet. Sommarjobb är bra. Vi tycker det av de anledningar vi nämnde innan, medan vänstern verkar hylla sommarjobbandet av andra anledningar.

SSU kör en årlig undersökning av lönerna för ungdomar som sommarjobbar inom kommunens regi och kommer i år fram till den vanliga slutsatsen; lönen är väldigt låg. I vissa fall är den runt 20 kronor. Ett problem är ju då att man endast har undersökt de sommarjobb som kommunen erbjuder, men inte de som finns i den det privata näringslivet. Det är väl ingen omöjlighet att SSU egentligen vill ersätta företagandet med centralstyrd byråkrati. Formuleringen "kommunerna borde betala mer för att kunna locka ungdomar att arbeta i den offentliga sektorn i framtiden." tyder väl på det.

Egentligen är ju föreställningen om att staten genom kommunerna ska skapa sommarjobb åt sysslolösa ungdomar ganska konstig. I många fall handlar det ju om att gå i gäng om fyra, fem personer och plocka skräp på samma gräsplätt, men ibland är ju arbetssysslorna rent utav påhittade för att hålla ungdomarna med något att göra, typ gatuteatrar och musikaler.

Åter till undersökningen. Varför kollar man inte på näringslivets siffror? Enligt Svenskt Näringsliv skapas ju hela 77% av sommarjobben i privat sektor. Egentligen borde kanske staten inte skapa sommarjobb över huvud taget, men det slår ju mot SSU:s upplevda självändamål med kommunala sommarjobb - att locka folk till den offentliga sektorn.

Det intressanta i det hela är ju att företagen lyckas skapa en så stor andel av sommarjobben trots det rigida regelverk som finns. Kanske den rätta vägen att gå inte är genom kommunala sommarjobb, utan att istället lägga resurserna på att inte beskatta sönder företagen.

Så var det här med att man ska konkurrera med kompetens istället för låga löner, som är något utav ett socialdemokratiskt mantra. I rekryteringen till kommunen så konkurrerar man ju med.. tur. Och kanske med hur många känningar man har inom kommunen (och rimligen Partiet). SSU kanske tycker att det är en viktig del av kompetensen men vi här på bloggen vill nog påstå att näringslivet är bättre på att sortera efter kompetens. En annan tolkning är förstås att kommunerna är väldigt mycket bättre på att bedöma hur mycket kidsens kompetens är värd. Tjugo spänn, då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar