2010/08/29

#75: Du blir lite rädd när sossar pratar om "ordning och reda på arbetsmarknaden"

I politikens värld dyker det ofta upp uttryck vars betydelse är extremt oklar men som icke desto mindre kommer att utgöra en vedertagen del av det politiska samtalet. Ett sådant är "utanförskap" som lanserades av borgarna under 2006 års valrörelse. En definition dök upp efter ett tag men för gemene man känns nog uttrycket fortfarande relativt oklart. Frågan är om någon känner någon som lever i Utanförskapets klor. Man kan misstänka att den sjukpensionerade ensamstående modern till tre barn som vill tillbaka till arbetsmarknaden men är fullständigt oanställningsbar eftersom hon har tre ungar att ta hand om känner lite utanförskap, men frågan är vem som känner henne. Risken finns att hon helt enkelt utgjorde en halmgubbe på den tiden.

En ny favorit är "ordning och reda". Helst ska det vara ordning och reda överallt, men får man välja ett ställe så är det gifvetvis arbetsmarknaden som ska få smaka på ordningen och reda..n. Ordning och reda betyder i det här fallet ungefär fuck fri rörlighet, svensk arbetskraft skall slippa konkurrens. Just "ordning och reda" syftar antagligen på att utländska företag skall anses vara mindre redliga, men realkonsekvensen som facket säkerligen är mycket medvetna om är att svensk arbetskraft kan hålla sina löner uppe ännu lite till. Självklart ska facket kämpa för det, men när sossarna tar på sig ansvaret för att tala för facket och driva linjen för en underutbildad, överbetald svensk arbetskraft i världen samtidigt som man låtsas vurma om fri rörlighet är pajaserier och hyckleri.

Våra favoritpunkter i manifestet, förresten:

5. Arbetsmarknadens parter ska få möjlighet till arbetsmarknadsprövning innan en arbetsgivare hyr in utländska arbetskraft.
Absolut toppbäst. Det betyder alltså att facket i praktiken kan lägga ett veto mot utländsk arbetskraft när de känner att det kan bli lite dåligt. Då kan de ställa riktigt bra krav - typ "ska ni anställa polacker så ska de fan ha samma lön och förmåner som svenskar" vilket ger arbetsgivaren möjlighet att välja mellan överbetalda svenskar eller överbetalda polacker.

3. Lagstiftningen ska ses över för att öka de fackliga organisationernas inflytande när bemanningsföretag anlitas.
Lite samma grej här, va? Varför ska facket över huvud taget ha någon lagstadgad makt över icke-fackliga arbetare? Här blir det ju också i praktiken ett val mellan överbetalda svenska arbetare eller.. ja, antagligen ingenting. Om facket fick bestämma skulle bemanningsföretagen rimligen vara förbjudna rakt upp och ned.

Ordning och reda, nej tack. Ge oss kaos.

1 kommentar:

  1. Arbetsmarknaden bör vara i balans. Det vill säga att arbetstagare som inte sköter sig skall få sparken, arbetsgivare som inte sköter sig skall få kostsamma processer på halsen.

    Idag är det för mycket processer och för litet fockningar...

    SvaraRadera