2010/09/18

#98: Du tror inte att 100,000 förvaringsplatser är vad Sverige behöver pt.2

Vi fortsätter med den här lilla serien.

Kultursektorn är ett jobb där man ser att det finns enormt mycket potential att låta folk driva runt. En superstor åtgärd är det så kallade lönebidraget, som innebär att staten ska erbjuda föreningar, samfund och kulturhus billig arbetskraft. Totalt 7 500 personer ska inom två år få jobb inom kultursektorn och detta kommer att kosta skattebetalarna över en miljard kronor. Vi antar att kyrkorna, de fria teatrarna fotbollsklubbarna tackar och tar emot.

De skönaste jobben inom kultursektorn kan ändå vara de så kallade "Access-jobben". Man har identifierat ett tydligt problem i det att våra kulturarv är alldeles för otillgängliga, och vill åtgärda detta med 500 personer som ska arbeta att öka den här tillgängligheten på oklart sätt. 300 000 kronor kostar en anställd inom det här programmet per år.

Vi tycker det är mycket synd att de rödgröna, som ofta uppfattas vara det kulturvänligaste alternativet, hyser en kvalitetsföraktande syn på den här branschen. Vilken långtidsarbetslös snubbe som helst kan uppenbarligen tryckas in i sektorn och det kommer sänka statusen och arbetsmiljön för de som redan arbetar där. De rödgröna angav också att den enskilt viktigaste kulturpolitiska frågan var ökade anslag, framför en hög kvalitet. Så gillar du högkvalitativ kultur snarare än att utnyttja våra kulturarv i arbetsmarknadssyften bör du inte rösta rödgrönt.

Visst att det kan finnas en efterfrågan på mer kultur, men har de manliga fackanslutna något att hämta även i den här åtgärden. Tanken är nämligen att man ska stimulera kulturefterfrågan genom att låta kommunerna smälla upp en massa kulturhus och teatrar där man kan lagra alla långtidsarbetslösa. Man föreslår därför ett utvidgat ROT-avdrag, som även kommer möjliggöra för kommunerna att göra det här avdraget. Man lyckas alltså "skapa jobb" (förvaring) för över 8 000 arbetslösa samtidigt som man gör high-fives med Byggnads hela kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar