2010/09/18

#97: Du tror inte att 100,000 förvaringsplatser är vad Sverige behöver pt.1

Sossarna har under hela valrörelsen ståtat med att de minsann ska skapa hela 100,000 jobb. Det låter ju alldeles jättefantastiskt om man tar dem på orden, men grejen är - som vi ska se - att det är ohyggligt svårt för politiker att skapa ett enda jobb över huvud taget. Till och med kompetenta politiker som Obama har enorma svårigheter med det, och vi kan ju knappast vänta oss mer av Mona Sahlin. Hon verkar ha tagit sitt förnuft tillfånga och erkänt för sig själv att hon inte kan skapa ett enda riktigt jobb, utan de här 100,000 "jobb[en], praktik- och utbildningsplatser[na]" är korttidsåtgärder som inte gör en jävel glad.

Häromdagen publicerades en rapport i ämnet som går igenom åtgärderna punkt för punkt och förklarar hur det egentligen ligger till. Utbildningsplatserna utgörs till stor del - 15500 platser - av komvux, denna utbildningsväsendets sista utpost. De som har ordentlig tur får dessutom plugga med hela CSN-bidraget + lån, men utan krav på att betala tillbaka. Det är ju inte mer än rätt att de som skitit i gymnasiet ska få plugga upp det när de är 30 och betala mycket mindre jämfört med oss som försökte och numera drar på oss hundratusentals kronor i studieskulder för att bli något.

Därtill kommer ett antal vikarieplatser när man skickar folk från omsorgsprogrammet in i "välfärden", och skickar sina anställda till... Ja, just det - "utbildning". Folkhögskolan, som ger ungefär ingenting till anställningsbarheten men väldigt mycket till enskilda studenters tillfredsställelse (antagligen för att det är slappt och schönt eftersom den variabeln är tokviktig när man snackar nöjda studenter), utvidgas också. De rödgröna gillar KY - precis som alla andra inklusive näringslivet - men där får bara 1000 extra personer studera. Anledningen är att en ökning med fler än 1000 kommer att ha negativa effekter på KY-utbildningarna. Ja, till skillnad från komvux och universitet, där man bara kan boosta antalen hur mycket som helst utan att kvaliteten sjunker.

Universitet och högskola, ja - där skapas 5000 platser för att "skapa tillväxt". Man missar att det inte är alla högskolestuderande som späder på svensk tillväxt. Faktum är att det är relativt få, och de här 5000 personerna som inte kom in på genusvetarprogrammet på Halmstads högskola när intagningen låg på 11.5 lär inte göra några monstruösa forskningsinsatser när de kommer in för att man sänker gränsen så att alla som vill får plugga.

Alla "utbildningsplatser" - det är förresten cirka 75000 av de 100000 "jobben" som Mona pratar om - är alltså åtgärder på extremt kort tid, mellan ett halvår och hur långt nu genusvetarprogrammet sträcker sig, där man helt enkelt stoppar in folk för att minska mängden arbetslösa. Att de kommer ut ett år senare och är precis lika oanställbara för att företagen dignar ned under skatter spelar ingen roll, 2011 kommer vi i alla fall att få jävligt bra arbetslöshetssiffror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar