2010/09/15

#94: Du tycker inte att sexköp är värre än grov misshandel

En av de frågor där vänstern tenderar att divergera lite smått från opinionen är rättspolitiken. Vänsterpartiet är såpass radikala att de Rödgröna inte har lyckats komma till någon kompromiss före valet och därför vet vi i praktiken ingenting om vad som kommer att hända på området efter ett eventuellt maktskifte.

Anledningen är, allt som oftast, att Lars Ohly har en lite ovanlig syn på brott och straff - standardvänsteråsikten är i praktiskt taget alla lägen "lägre straff". Det beror rimligen främst på att man har en övertygelse om att alla brott härrör från klasskampen, och att om man tog bort alla klyftor mellan människor skulle brottsligheten magiskt försvinna. Så var det ju i Sovjet. Ohly voicade senast den här åsikten i sin utfrågning i SVT, där han konstaterade att halvtidsfrigivning bör återinrättas, och att straffen bland annat för grov misshandel är alldeles för höga idag. Kriminalvård handlar ju om vård, menar han, inte om straff.

Ohly tycker rimligen att liraren som dödade två gamlingar i Landskrona och fick 15 månaders fängelse för det sitter på tok för länge, och borde friges efter 7 månader givet att han inte dödar nån inne på anstalten.

Det finns dock ett område där straffen måste skärpas - sexköp. Sexköp skall ge ett års fängelse, menar Ohly, och ger brottet ett straffvärde som är jämförbart med dråp av två människor (om man har magproblem). Det är såpass viktigt att man hindrar fri avtalsbindning (givet att baksidorna av sexköp behandlas i andra lagar) att man kan göra ett undantag från ett resonemang som i övrigt innefattar brott som mord, dråp och grov misshandel.

1 kommentar:

  1. Du borde också ha skrivit en paralell jämförelse med hundrasismen som Lars Ohlycka tycker är så hmm.. viktig.

    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article7779908.ab

    SvaraRadera