2010/08/16

#66: Du trängs inte gärna på tunnelbanan med en veckas smutstvätt över armen

När man trodde att höjden av märkliga utspel var nådd i och med det som togs upp i förra inlägget slår Socialdemokraterna till igen. Vi har tidigare läst om Miljöpartiet som vill ersätta hela transportsektorn med tunnelbanenätet och nu vill Socialdemokraterna förlägga än mer verksamhet till SL och det underjordiska transportsättet. I DN Debatt bereds man återigen utrymme för att vräka ur sig ännu ett populistiskt utspel och den här gången har man knåpat ihop en vision för hur man ska bygga in det sovjetiskt klingande "kollektiva vardagstjänster" i tjänsten att åka tunnelbana. Är det någon som spontant känner att man vill anförtro det, minst sagt, smått dysfunktionella företaget SL mer uppgifter än det redan har? Det kan tyckas att man bör kunna utföra kärnuppgiften, det vill säga att bekvämt transportera människor från punkt A till punkt B utan förseningar, innan man ger sig in på att tvätta resenärernas kläder eller köpa dennes mat.

För att parafrasera Monas stora hang-up i år:

Vi kan inte vänta på att få släpa våra tvättpåsar över axeln på en morgontrång tunnelbana för att sedan överlämna den till den stora "centraltvätten" där allt tvättas på en temperatur på en maskin förstås. Alla ska med och allt ska i. Vi kan heller inte vänta på nästa vinters snökaos och den tvätthög som stadigt översvämmar i fembarnsfamiljens badrum (se Tokmoderaten).
Vi kan inte vänta på att plocka upp landstingsmat som med SLs tidsuppfattning kommer vara rutten vid avhämtning varje dag.
Vi sätter också fem kronor på att de unga säkert inte kan vänta på att få rycka in och agera butler åt människor på tunnelbanan samtidigt som vi andra inte vänta på att få överlämna vårt vardagsliv i byråkraternas händer.

Hur infantila tror S att sina väljare är? Är man vuxen nog att kunna åka tunnelbana utan målsmans sällskap borde man vara kapabel att kunna tvätta sina egna kläder eller på egen hand välja och lämna in dem till en tvättomat. Annars är det nog bäst att lära sig det snarast. Det handlar om förakt mot den enskilde medborgaren och dennes förmåga att faktiskt fatta egna beslut utan att behöva sätta en landstingsbyråkrat bredvid samvetet på axeln. Icke att förglömma så handlar också om det ett stort förakt för att de individer som fattar egna beslut om hur de vill disponera sina resurser faktiskt får tillgång till den efterfrågade tjänsten eller varan genom en fri marknad. De tjänster som socialdemokraterna finns alla i någon utsträckning redan och om det var lönsamt att, efter att ha betalat beskyddaravgifter till facket, driva någon av de här verksamheterna i anslutning till tunnelbanan hade någon säkert varit villig att ta sig an uppgiften.

Men vi skulle tippa på att det inte allt är speciellt lönsamt i och med att hyrorna i de kollektivt ägda fastigheterna är väldigt dyra. Vi får anta att landstinget går in och subventionerar de här, av politiker skapade och av konsumenter ej efterfrågade, tjänsterna. Om man inte vill lägga skattepengar så får man väl höja SL-avgiften. Det är helt enkelt alltid den vanliga människan som får ta smällen när de socialdemokratiska höjdarna dragit "farao med hybris"-lappen i charaderhatten. Det är därför det är så provocerande när de värsta ja-sägarna i sossarnas nätrötter rycker ut och försvarar utspelet med att "politik ska göra det enklare för människor".

Som Magnus Andersson påpekar kan det dessutom kanske vara bra att satsa på en nationell utveckling av tjänstesektorn, då det troligtvis inte bara är folk som bor vid tunnelbanestationer som har lite tid och mycket tvätt. För utspelets egentliga poäng är troligtvis inte att man vill förbättra tunnelbanan utan att, som andra konstaterat, man har insett att RUT-avdraget är något som många människor i Stockholm gillar och då måste man ju plocka fram någon statlig lösning som ska lösa samma behov. Problemet som uppstår är, som också förslaget tydligt illustrerar, att den offentliga sektorns lösningar alltid är stelbenta medan marknadslösningar av sin natur är mer flexibla.

Man får dock ge sossarna cred för den flexibla tankeverksamheten de bedriver när de återigen kommer fram till slutsatsen att en tvättande butler i en offentlig inrättning är okej, medan den arbetslösa kvinnan som får jobb i ett RUT-avdrag förnedrande ska benämnas som en piga.

2 kommentarer:

  1. det roligaste med den här bloggen är ju etiketterna, metatabbarna eller vad ni kallart,
    utopikarneval:)

    SvaraRadera
  2. Tyvärr kan vi inte sno åt oss äran för just ordet utopikarneval, utan får snällt ge cred till den utomparlamentariska vänstern som sprider glädje under den parollen. Se: http://www.facebook.com/event.php?eid=319523135024

    Det hela är en fest för dig:

    * om du har tröttnat på att göra streetart ensam
    * om du längtat efter ett forum för att uppträda med din teatergrupp
    * om du undrar vad som finns under asfalten
    * om du kräks av fallosstatyer och är nyfiken på hur man tillsammans kan göra om den offentliga konsten

    etc.

    Den givna lösningen är att bara ta tillbaka välfärden, vilket ju är minst lika lätt som att skapa jobb.

    SvaraRadera