2010/09/12

#90: Du släpar redan på både möbler och tvättpåsar och har således inte plats för en fickbok.

Vänsterpartiets starka kvinna i Stockholm Ann-Margrethe Livh kan troligtvis krönas till drottning av jämställdhetspolitik. Det senaste instrumentet man tagit fram för att med otäck precision få alla att bli exakt superjämställda är en liten fickbok. Parallellen till Maos lilla röda är kanske lite oschyst, men samtidigt helt oundviklig och rolig.

Hur som helst, i den här lilla bibeln är det tänkt att det fantastiska kommunala opinionsbildarmaskineriet ska pumpa ut information om hur eländigt vi har det i Sverige. Visst, kan det finnas punkter där även vi kan tycka att det är lite sämre ställt, men det är inte den offentliga sektorns uppdrag att upplysa medborgare om problem som enskilda politiker upplever. Det rör sig ju faktiskt inte heller om någon ny information som Livh önskar att ta fram utan allt finns ju lättillgängligt på internet. Här finns det nog med statistik åt den värste kalenderbitaren. Man kan säkert också hitta information på SCB.

Politiker verkar generellt tro att deras uppdrag är att försöka upplysa medborgarna om olika fel och brister, snarare än att representera de som röstat fram dem. Det kanske främsta exemplet är EU och den outtömliga informationen som svenskar dränks i när det närmar sig val. Man ser det som en åtgärd för att försöka höja intresset och valdeltagandet, vilket givetvis ligger i politikernas egna intresse. Ingen kommer dock på tanken att det är den enskildes egen skyldighet att själv förse sig med information och kunskap för att kunna göra ett medvetet val.

Men när det kommer till det heliga området jämställdhet vet vi ju sedan tidigare att politikerna inte skyr några medel. Återigen är det hela egentligen en fråga om att politikerna själva sitter inne på någon gudomlig kunskap om allt som de sedan ska missionera ut till väljarna genom myndigheter, lagar eller fickböcker. Fast vad spelar det för roll vad vi sitter här och tycker på vår marginaliserade blogg när politikerna genast insåg vilken goodwill de kunde få genom det här och satte igång tryckerierna omedelbart?

Titeln anspelar på dessa två inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar