2010/08/01

#52: Du tycker inte att staten ska tjäna pengar på att bränna brunkol

Äntligen har vi som njutit av sötman som blev över efter försäljningen av Vin & Sprit fått lite mer att njuta av, nu när Maud Olofsson börjar resonera kring försäljning av delar av Vattenfall. Dessutom är hon tydlig med att man vill sälja SAS.

Thomas Östros är, helt oväntat, kritisk.
Thomas Östros, ekonomipolitisk talesman för Socialdemokraterna, är kritisk till Centerns utspel.

- Vattenfall är kronjuvelen i det statliga ägandet. En utförsäljning kommer att leda till högre elpriser och att vinsterna hamnar i utländska koncernernas bolag i stället för i Sverige. Det är ett riktigt dåligt förslag

Varför får vi här på 100 anledningar en skön känsla i kroppen när det börjar snackas om privatiseringar? Svenskar tycks ha utvecklat en märklig rädsla för privata intressen och en riktigt märklig faibless för att äga stora jävla bolag som inte gör någon nytta. Man kan se varför. Socialdemokraterna frågade folk på stan (som vanligt när det kommer till frågor de rödgröna själva inte förstår) huruvida de vill "behålla eller sälja Vattenfall" och fick det föga förvånande svaret att 57% ville behålla Vattenfall. När det kommer till sådana här undersökning är det som vanligt så att som man frågar får man svarar. Här är förslag på en fråga som bör ge en bättre bild av saken:
Vill du att dina pengar ska vara investerade i ett företag som är olönsamt, relativt dåligt jämfört med andra energibolag och som dessutom bränner klart miljöfarlig brunkol för att gå runt?

För att man ska kunna ställa den frågan behöver man dock en insikt om vem pengarna tillhör. På den rödgröna sidan ylas det nu om att staten säljer ut sina naturtillgångar till förmån för kortsiktiga intressen. Då kan man inte se det som ett investeringsbeslut. Om man däremot inser att de pengar som ligger och skvalpar i Vattenfalls balansräkning tillhör det svenska folket, då blir frågan helt plötsligt vettig. Om jag fick min del av Vattenfall skulle jag sälja mina skitaktier och köpa E.ON-aktier istället, för att det är ett bättre skött energiföretag. De som inte gillar brunkol kunde få investera sin del av Vattenfall i miljövänliga alternativ eller stoppa pengarna under madrassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar