2010/09/10

#86: Du tycker inte fotboll har något med välfärd att göra

Ny dag, nytt desperat utspel....

Förutom att utmåla Moderaterna till någon form av miljonärsparti är det mest trendiga att lova folket mer fotboll. Vi måste dock säga att vi gärna hade sett att över 30% av Sveriges befolkning var så rika som socialdemokraterna framställer det, men tyvärr är ju så inte fallet. Troligtvis är ju dock 30 % av svenskarna intresserade av fotboll och man har duktigt identifierat en stor väljargrupp som kanske inte fått sina godispåsar fyllda till bredden med vallöften ännu.

Ohly har ju lovat, och senare fått ta tillbaka, att Allsvenskan ska locka till sig de svenskar som idag är utlandsproffs. Han sken även upp ordentligt när han berättade om sina visioner för ett svenskt lag i Champions League under utfrågningen. Man har ju också lovat att subventionera damfotbollen så även kvinnor kan försörja sig på fotboll i större utsträckning. Nu tar man det hela ett steg längre. Nu regnar det fotbollen från himlen likt det regnade manna under exodus.

I sitt idrottspolitiska program förklarar man att det är av stor vikt att människor ska få se på idrottsevenemang gratis på TV. Man hävdar att samhället bör ta sitt ansvar och ge medborgarna sin fotboll i och med att det är av så stort allmänintresse. Återigen är det omöjligt att som politiker säga ifrån och ryta till att folk faktiskt får lära sig att betala för det de vill konsumera. Istället lovar man som brukligt allt åt alla och sätter det under kontot "gemensam och solidariskt finansierad välfärd". SVT:s slogan om att man erbjuder "TV fri från politisk påverkan" blir helt plötsligt lite mindre trovärdig. För att återkoppla till förra inläggets tema kan vi ju fråga oss om de verkligen tror att någon väljare går på det här löjliga röstfisket. Vem röstar egentligen på det parti som kan erbjuda de bästa fotbollsmatcherna?

Givetvis ska det svenska folket inte nöja sig med en grym liga med stora proffs och extremt bra TV. Vi har ju trots allt världens bästa välfärd och bör därför arrangera storslagna evenemang och inte bara sända dem. Från andra sidan Atlanten försäkrar Thompa Bodström oss om att Sverige minsann ska lägga in en ansökan om att få hålla i EM 2020. Den stora anledningen misstänks vara att han vill ha en anledning att åka hem igen. Skämt åsido, så är det en dålig idé att arrangera storslagna idrottsevenemang. Ekonomen Stefan Szymanski har konstaterat att det inte finns någon som helst ekonomisk vinning i att arrangera ett stort mästerskap. Dock ger ett värdskap en kortsiktig effekt på medborgarnas upplevda lycka. Det är också ett innovativt sätt att dölja arbetslöshet under en kort tid.

Slutsats: Är fotboll din politiska hjärtefråga; rösta rött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar