Häromdagen presenterade Ekot goda nyheter för alla vi som någon gång i framtiden kan tänkas behöva köpa läkemedel. Beskedet togs också emot med öppna armar av den borgerliga bloggvärlden. Tillgången till läkemedel har ökat och det gör den runt hela landet. Farhågorna om att alla apotek i småorterna skulle tvingas lägga ner verkar inte stämma. Gott så. Just mot den här bakgrunden blir utspelet av den socialdemokratiska stjärnpolitruken Ylva Johansson, som vi givetvis har skrivit om tidigare, väldigt intressant och lite smått obehagligt. Hon går ut i media och utlovar att apoteken kommer att förstatligas om det blir en rödgrön valseger. Sossarna har tidigare sagt att det blir "svårt att vrida tillbaka klockan", men har nu kommit till någon märklig insikt om att det minsann går utmärkt att köpa tillbaka apoteken. Det är väldigt oklart varför de har ändrat sig, men det verkar ha något med att göra att skattebetalarna ska få ha ett stort inflytande på verksamheten.
Större delen av vänstermotståndet har kanske med läkemedelspriserna att göra. I artikeln delar Ylva med sig av sin ilska och frustration över att de nyetablerade företagen faktiskt pressar sina inköpspriser. Tidigare har man ju argumenterat att en avreglering kommer resultera i en prisökning för konsumenter i och med att den statliga kolossen har stor "bargaining power" gentemot leverantörerna, vilket är ett relativt sunt argument. Tyvärr visar empirin på annat. Vanligtvis kan det ta lång tid innan en avreglerad marknad mognar och man kan utläsa vilken effekt privatiseringen har haft, men i frågan om apotek har man redan kunnat notera vissa tendenser. I en jämförelse som Aftonbladet och dess djupt grävande journalister gjorde för någon vecka sedan kommer det tydligt fram att Apoteket AB är långt ifrån billigast.
Konsumentmakt är bra grejer. Oavsett hur Ylva har resonerat sig fram till att du och jag får större makt om vi har statliga bolag tror vi att medborgarna kan förändra och påverka mer som konsumenter än via den statliga företagsbyråkratin. Det funkar så på alla andra marknader och borde även göra så på läkemedelsmarknaden. Prisjämförelsesidor på internet underlättar för konsumenter att göra sunda val och vi på 100 anledningar tipsar om Medpricer. Bara genom att kasta ett öga på bloggen, i vilken man kan följa prisutvecklingen, ser man att det verkar vara goda nyheter för oss konsumenter. Branschundersökningar visar även de att prisförändringarna snarare är positiva för konsumeterna än negativa. Ledarbloggen på SvD lyfter fram samma tes på ett roligt sätt.
Något som effektfullt har lyfts fram av borgerliga debattörer innan avregleringen var att de enda länderna som har ett apoteksmonopol var Sverige, Nordkorea och Kuba. Om man väljer att spinna stenhårt på två aktuella nyheter så kan man väl konstatera att Nordkorea väljer att spela kvar i samma låga förtryckardivision medan Kuba öppnar upp för privat företagande på vissa områden då situationen blivit ohållbar. Vill vi svenskar verkligen ansluta oss till den här trion igen? En trio som kanske till och med blir en duo om Kuba springer om oss.
Enligt Mona är valets viktigaste fråga "jobben" och att man då bortser från de 700 arbetsplatserna som de nya apoteken utgör är ju lite mystiskt. Det ligger dock helt i linje med den kvinnofientliga rödgröna jobb- och företagspolitiken, som vi redogjort för här. Man verkar ju på allvar misstro kvinnors förmåga att driva eget. Det råkar faktiskt vara så att det finns en stark kvinnlig dominans i apotekaryrket och inom Apoteket AB är hela 89% (sic!) av apotekarna kvinnor. Det tål att upprepas: kvinnan ska inte vara fastkedjad vid vare sig spisen eller offentlig sektor.
edit: Ola Wong står för dagens feltänk och alla rage:ar.
När solskydd kostar 150 spänn för en flaska... Då är det fanimig dags att låta thatcher avreglera hela skiten och skicka arbetarna på "the dole".
SvaraRadera