2010/08/19

#69: Du tror inte att "inställning" och "nolltolerans" är framtidens arbetsgivare

I arla urmorgon debatterade Mona Sa-, förlåt, Jytte Guteland (SSU) och Magnus Andersson (CUF) den så ofta omtalade Ungdomsarbetslösheten; som synes är den så omtalad att den försetts med stort U av Akademien. Nåväl, i debatten framkom, som sig bör, två olika synsätt och två olika sätt att lösa hela den där grejen med att ungdomar helt enkelt inte jobbar i särskilt stor utsträckning just nu.

Andersson körde det gamla vanliga: LAS suger, kidsen tvingas ta för hög lön och tjänstemomsen är för hög. Standard.

Jytte (notera härskartekniken: Jytte får förnamnet, Andersson får efternamnet) presenterade sossarnas new and improved formula för att fixa jobben för ungdomarna. Hon berättar stolt att Mona Sahlin minsann häromdagen förkunnat att om sossarna vinner, då är det nolltolerans mot arbetslöshet. Och hör sen.

Hon berättar att hon träffade en tonåring som berättade för henne att "jag är fruktansvärt trött på att spela tv-spel sju timmar om dagen, sju dagar i veckan". Jytte förklarade för honom att han minsann ska få nolltolerans. Hur det här bryter hans tv-spelsberoende är oklart. Varför hon inte frågade honom hur i helvete han förväntar sig att han ska få ett jobb om han spelar tv-spel hela dagarna är också oklart.

Istället för att göra ungdomar billigare att anställa ska Mona ryta till om nolltolerans, och de konkreta åtgärderna därefter verkar vara att "politiken" ska "ge signaler till ungdomar" genom att bygga ut komvux och högskolan så att alla som inte vill ha jobb kan bli evighetsstudenter som Jytte. Dessutom ska de som anställer arbetslösa ungdomar få sänkt arbetsgivaravgift - varför det är helt efterblivet har vi behandlat här. Hon påstår att den halverade arbetsgivaravgiften som regeringen kört med inte har skapat ett enda jobb, och Ung Vänster påstår att det handlar om skattepengar till McDonald's Sverigechef. Gifvetvis är det lögn och förbannad lögn.

Som den utfrågningsgigant han är frågar K-G Bergström varför ungdomsarbetslösheten var precis lika hög under den senaste sosseregeringen och får av Jytte det skönt nonchalanta svaret att det hela handlade om att Göran Persson "hade en nonchalant inställning". Mona kommer att fixa biffen. Att det förväntade rödgröna kabinettet innehåller exakt samma ministrar som Perssons regering gör inget.

Nästa åtgärd som föreslås är en "kriskommission". Det är bättre än "avdrag för att gå ut med hunden" ie RUT, gissningsvis. Att ge avdrag för IT-tjänster, som antagligen till och med skulle kunna hjälpa vår tv-spelsberoende 19-åring att få ett jobb, är också det sämre än en kriskommission, och att "anställa folk i välfärden".

I Jytte Gutelands värld skapas inga jobb om inte staten anställer folk. Det kan bli lite raljerande nu, men SSU måste vara den dummaste grupp människor som någonsin sett dagens ljus. Den nonchalans och ignorans deras förmenta ledare uppvisade i dagens debatt väcker avsmak. Men det är väl klart, är man en 31 år gammal sosse och fortfarande ungdomsarbetslös så är det kanske förklarligt att man gör allt man kan för att staten ska ge en jobb.

1 kommentar:

  1. Det finns ungdomar som försöker få in en fot på arbetsmarknaden med hjälp av RUT. Det är för jävligt att sossarna tänker ta bort det.

    SvaraRadera