2010/08/12

#63: Du ser inte en naturkatastrof som en arbetsmarknadsåtgärd

Debatten har under de senaste dagarna handlat mycket om Mona Sahlin och Thomas Östros utspel om den rödgröna jobbpolitiken. Vi kan verkligen föreställa oss hur Östros suttit på kammaren och räknat för att till slut komma fram till att 90 000 jobb är det man kan krama fram till långtidsarbetslösa. Tyvärr så missar de att motivera varför de har kommit fram till just 90 000 och inte 80 000, 100 000 eller rentav 1 000 000 arbetstillfällen, men det är ju bara en liten detalj sammanhanget. Imorgon kan ju siffran vara 150 000 nya jobb utan att någon av Monas jasägare höjer på ögonbrynen. Frågar du Lasse är antalet nya arbetstillfällen säkert upp emot 2 000 000 vid det här laget. Det är bara att skapa.

Det mest intressanta, förutom den larviga retoriken som byggs upp kring de fåordiga meningarna, är väl egentligen hur man vill skapa de här jobben. Om man utlovar "historiska infrastruktursatsningar" och superdupergröna jobb åt alla bör man ju presentera lite mera ingående hur man ska lösa detta. Men egentligen är det inte så mycket nytt. Det är med statens hjälp vi ska skapa jobben. Det bästa med det hela verkar ju vara att det inte ens är svårt. Sossarna skiter som vanligt i vad forskningen säger och går lös i sin fantasivärld istället för att titta på problemen som finns i samhället. Det är alltid bättre att skeppa iväg pengar till kommunerna som nyanställer fler byråkrater än att sänka arbetsgivaravgifter och kapitalskatter. Man föredrar att "vidareutbilda" folk på komvux än att se till att de som redan utbildat sig kan jobba. Högtflygande retoriska utspel är tillsynes bättre att ha något vettigt på fötterna.

Man har dessutom mage att beskylla regeringen för ansvarslöshet. Har man följt bloggen här så har man verkligen fått se många utspel och förslag lika oansvarfulla som orealistiska och underhållande. På bloggen Ekonomistas kan vi se att Sverige har klarat finanskrisen med väldigt goda resultat om man tittar inom EU. Ytterligare att ta i beaktning är att Sverige har lyckats bibehålla goda statsfinanser under samma period. Borg ska faktiskt ha beröm till skillnad från den socialdemokratiska krishanteringen under 90-talet.

Den rödgröna jobbpolitiken bygger, som vi har skrivit om tidigare, på att skapa en massa låtsasjobb. Per Altenberg kallar det för luftgitarrjobb och HAX jämför åtgärderna med vuxendagis och jordbävningar. Den gamle gode Keynes tyckte man kunde bygga pyramider så länge man stimulerade ekonomin medan vi har föreslagit fler gatuteatrar. Till sist har vi bara en slutkommentar: vi vill inte sitta och vara fördomsfulla, men är det verkligen så att de långtidsarbetslösa verkligen sitter inne på kompetensen för att kunna utföra episka gröna satsningar? Såvida inte grön innebär just att man spelar luftgitarr eller gatuteater, då.

2 kommentarer:

  1. Tillägg: Enligt branschorganisationen Almega kommer det ske ett massvarsel inom RUT-sektorn om de rödgröna vinner den 19 september. Man delger också att hela 75 % av de som nyanställts inom sektorn kommer från arbetslöshet. Synd att man missar det. Istället lovar man 12 miljoner mer till kommunerna. Bra med byråkrater liksom.

    Källa: http://svt.se/2.128339/1.2104994/varning_for_varsel_om_rut_forsvinner

    SvaraRadera
  2. Det kanske allra bästa är väl trots allt att det är David Boati a.k.a Lill-Erik i Bertserien som skrivit artikeln.

    SvaraRadera