2010/08/26

#74: Du har svårt för demagoger

SVT körde stenhårt på ekonomitemat och slängde in Sverker och någon randombrud för att ta hand om riksdagspartiernas ekonomiska talespersoner. Vi som gillar ekonomi på någon sorts vetenskapligt plan hoppades på lite mer substans än i debatterna mellan Mona och Fredrik, och blev således om möjligt än mer besvikna än vanligt. Förväntningarna var uppenbarligen för högt ställda för att en grupp lärare, evighetsstudenter och hobbyekonomer skulle kunna motsvara dem.

Problemet ligger gifvetvis i faktumet att politiker inte vet ett skit och att vetenskapligheten går åt rakt motsatt håll när det kommer till politik - först bildar du dig en åsikt och sedan ser du till att hitta siffror som passar det du tycker. Då kan även grundskolelärare framstå som pålästa ekonomer, och när debatten om Sveriges ekonomi reduceras till vem som bäst kan quota priset på ett kilo prästost vet man att det börjar bli dags att knyta snaran. Det leder dessutom rimligen till att det parti som vet minst om ekonomi måste föra sig mest med retorik och argument som är så förenklade och fördummade att de snarast är att betrakta som lögner. Borgarna har en grej som de tjatar om - de 3 miljoner löntagare som åker på högre skatt - som faller i den fåran. Det är inkorrekt givet att sänkningen av a-kasseavgifter är högre än höjningen av skatten. Skämmes, om så är fallet. De rödgröna vinner dock kampen, och här är varför:

Ulla Andersson, VPK:s talesperson med noll kunskaper som betyder ett jävla dugg, stod för följande felslut, lögner och idiotier:
* 25,000 har "sparkats" ur välfärden!! - Nej, Ulla, de är kvar. De får betalt av privata vårdföretag o dyl istället för av kommunen, men i allt väsentligt är de fortfarande kvar som anställda i branscher som kan kallas för "välfärden". Som någon säger i debatten: välfärden != offentlig sektor. Dessutom har några av dem som inte längre får betalt av kommunen skapat sina egna jobb genom att starta eget och får således större frihet att göra vad fan de vill. Klart att Ulla tycker att det är jobbigt - egenföretagare är ju slavar under kapitalet and all that.
* Man kan ta ansvar och skapa jobb direkt. - Nej, Ulla, du kan inte skapa ett skit. Du kan skapa kortsiktiga jobb så att du får sitta i fyra år till men du kan inte skapa ett välmående samhälle genom att anställa folk för att gräva gropar och fylla dem igen.
* Det är billigare att skapa arbetstillfällen genom att satsa på lärare samt vi kan skapa dubbelt så många jobb som ni för samma pengar och det är ansvarsfullt - Nej. Det kanske är billigare på kort sikt att "skapa" lärarjobb genom att betala dem 18k med en löneprogression som ger dem 24k vid pension, men på lång sikt bli samhället fattigare och det är rent av jävligt oansvarigt att göra så för att du ska få din feta riksdagslön.

Tomas Östros, mannen utan ögonbryn och med världens potentiellt läskigaste blick:
* Vi behöver få fler byggnadsarbetare i arbete [med utökat ROT-avdrag] - Näe. Det råder brist på byggarbetare - det är bara att spana nyheterna.
* Ni har sänkt skatten med 100 miljarder för de som har mest - kanske valrörelsens tröttaste argument. Jobbskatteavdraget gav mest i procent till de som tjänade minst. Att den som tjänar 200 miljoner får mer i absoluta tal av en procentuell skattesänkning än den som tjänar 10k följer av att man också höjer skatten i procenttal. Det är ett resultat av den progressiva skatteskalan och om Östros på riktigt inte förstår det borde han avgå från alla uppdrag som kräver mer än grundskolematematiska kunskaper. Förstår han det så är han en slingrig jävel som fördummar sina argument för att få lättköpta röster och utnyttjar demokratins inneboende felaktigheter för personlig vinning.
* ...vi ska få toppkvalitet - vi ska ha mindre skolklasser... - och så var det det där med att mindre skolklasser inte hade något att göra med kvaliteten på utbildningen. Bättre är att inte "skapa jobb" genom att utbilda en jävla massa lärare och släppa på kvaliteten för att få igenom så många som möjligt.
* ...det stärker människors möjlighet att leva ett gott liv (om huruvida gratis muséer är del av "välfärden") - så allt som Östros menar "stärker människors möjlighet att leva ett gott liv" skall vara gratis och komma från staten, och omsluts av uttrycket "välfärd"? Herre-min-jävla-gud vad bra vi kommer ha det.
* 25000 människor har fått lämna äldreomsorgen - samma skit som dum-Ulla snackar, men ännu mer lögn eftersom han preciserar med äldreomsorgen. Bra, bra.

Mikaela Valtersson, legenden som tycker att vi ska ta lån för att betala skatten:
* ...många kommer att köra mindre bil - vad fan vet du om det? Kanske om Miljöpartiet får tvinga alla att inte köra, men det är ju inget spikat, direkt.
* ..ska ni sänka restaurangmomsen också då eller? - Yup. Påläst brud.

Poäng? Valrörelsen är så jävla tråkig nu. Den sista månaden handlar det mer om vem som skriker högst - det finns inte längre någon som orkar säga "men vad fan, du ljuger ju?" i debatter eftersom tiden är begränsad och det är viktigare att vråla om vilken grupp ditt regeringsalternativ ska ge pengar till. Heja demokratin. Heja.

2 kommentarer:

  1. Helt rätt i att jag förstod varken vad Valtersson gjorde där, men framförallt inte hon som är utbildad förskolelärare? De måste väl kunna hitta någon jävla kulturmarxist som läst FEK A iaf?

    SvaraRadera
  2. Ptja, Östros hyllades ju för sin avsaknad av terrier-facet som han annars kör så hårt. Vem som tog över det var ju rätt uppenbart.

    SvaraRadera