2010/06/17

#7: Du litar på att ministrar vet mer än du pt.1 - finansminister

Politikerförakt är ett spännande ord. Det säger så mycket, används så ofta, men inget görs åt det. Generellt sett pratas det om det som om politikernas löner är det största problemet.
Med avstamp i Fokus lista på potentiella rödgröna ministrar skall vi försöka agera arbetsförmedling åt dessa framtida (och ex-) ministrar.

Första delen behandlar finansministerposten. Svenska wikipedias jobbeskrivning lyder:

Finansminister är en benämning på den minister i en regering (kabinett) som ansvarar för den nationella ekonomiska politiken. Till en finansministers uppgifter hör statsbudget, att stimulera den nationella ekonomin, och att kontrollera statsfinanserna. Sedan etableringen av FN och andra internationella organ på 1900-talet, har finansministern också att driva landets ekonomiska politik internationellt med andra länders finansministrar och med relevanta organisationer.

Sökes: Utbildad makroekonom med goda kunskaper i statsvetenskap och en passion för sunda statsfinanser. Språkkunskaper är ett plus.

De sökande:

Lars Ohly (självutnämnd sökande)
Relevant utbildning: Ingen
(Ir-)Relevant kompetens: Konduktör, SJ AB
Övrigt: Vill införa omsättningsskatt på aktier i tron att det ska fungera bättre än 1987 då det gick käpprätt åt pipan

Thomas Östros
Relevant utbildning: Fil. lic nationalekonomi (bravo!)
Relevant kompetens: Skatte- och bostadsminister; näringsminister; skolminister; utbildningsminister - Östros är uppenbarligen någon form av universalgeni som var bäst lämpad i landet för alla dessa frågor. CV:t förtäljer inget om arbetslivserfarenhet utanför regeringen. Bra vän med Mona Sahlin, se nedan.
Övrigt: Väldigt kritisk herre; "östros kritisk" ger 27,900 google-träffar.
Fokus kommentar: Den unge s-veteranen Jens Henriksson är på väg bort från Världsbanken. Men Sahlin har redan valt. Det blir bergsprängarsonen och ekonomilicentiaten från Malmberget.

Är det här det bästa de Rödgröna kan skaka fram? Jaha, nej, det verkar som att denne Jens Henriksson rönt intresse. 12 år på finansministeriet, civilingenjör, ekonomie kandidat, jobbar på IMF... Men inte tillräckligt bra vän med Mona? Trist för honom.

2 kommentarer:

  1. Fånigt - "Sveriges Television avslöjade sommaren 2007 att finansminister Anders Borg hade en etta i betyg i matematik på gymnasiet och att han tvingades läsa upp sina betyg på Komvux."
    "Jag hade en del frånvaro under gymnasiet och den hamnade på tyska och matte. Det var två ämnen jag kände jag inte skulle använda så mycket", sade han i intervjun."

    SvaraRadera