2010/06/16

#6: Du har svårt för att hylla mördare

Idag har vi haft seriösa tankar på att lägga ned bloggen. Socialdemokraterna har nämligen publicerat 100 förslag på vad de vill göra nästa mandatperiod. Listan utgör mer eller mindre i sig 100 anledningar att inte rösta på dem, varför vår mission blir som att sparka på någon som redan ligger i fosterställning. I slutändan valde vi hur som helst att spana listan och inspireras istället för att lägga ned.

Förutom att förundras över de enorma tillgångar som uppenbarligen finns i den svenska statskassan - trots att man som en punkt nämner att man vill vända Sverige till överskott - har vi valt ut en grej att lyfta fram som särdeles märklig.

Brott och straff-frågorna är nästan alltid aktuella och nu har debatten blossat upp igen i och med Landskronafallet. Vad vill då socialdemokraterna göra på det området om de vinner? Förutom att "rebranda" FRA-lagen ("gör om, gör rätt" - snarare ta bort, gör samma sak, smussla undan det), som ju fick lite dåligt rykte, är den enda åtgärden - bland 100 förslag! - att införa hårdare tag mot ekobrott och skattefusk.

Känns det inte som att straffen för dessa är tillräckligt höga redan? I alla fall i proportion till straffen för brott som faktiskt har offer. Skattebrott kan man ju i dagsläget få fem år för, medan man kan komma undan med under två års fängelse om man oprovocerat går till attack mot en äldre människa och tar dennas liv - 15 månader om du har sura uppstötningar. För våldtäkt kan man bevisligen klara sig med sex månaders ungdomsvård.

Att balansen mellan våldsbrott och ekonomiska brott är skev är väl de flesta överens om. Det betyder inte nödvändigtvis att man tycker att straffen för ekobrott är för låga, men vi tycker att huvudfrågan S driver inom kriminalpolitiken är felvald. Det känns inte som att rättssystemets stora problem är att folk som fuskar med skatten inte får sitta tillräckligt länge. Å andra sidan ger förslaget uttryck för (S) allmänt märkliga syn på vilka som skall straffas i samhället. Skattefusk är i grund och botten att stjäla pengar från staten (eller, att förhindra statens stöld av pengar beroende på hur man ser på skatter) och gärningsmännen och -kvinnorna är medvetna bedragare som skall sättas åt hårt. Mördare och våldtäktsmän skall helst behandlas som att de inte vet bättre och deras brott är blott ett resultat av klasskillnader, gissningsvis. Är man tillräckligt nära samhällets botten så kan man bli folkkär och sommarpratare även om man mördar poliser.

1 kommentar:

  1. Det bör ju också noteras att skattefusk är ett av få områden där omvänd bevisföring implementeras, vilket är sjukt om något. Man ska inte bara hålla sig på rätt sida av ett i många delar obegripligt system, man ska också behöva bevisa att man inte gjort något fel om staten så bara hytter med fingret.

    SvaraRadera