2010/06/11

#1: Du hade inte trivts i Sovjet

Förlåt, den här är kanske lite för uppenbar. Faktum är hur som helst att en röst till vänster är lika med en röst på vänsterpartiet, och det går inte att förneka att det är en god anledning att tänka om.

VPK kommer således vara ett återkommande inslag här framöver, men vi börjar med det elementära: vad partiledaren tycker.

Lars Ohly, denna stjärna på den röda himlen, har på egen hand stått för några av de osundaste uttalandena i svensk politik.

"Jag står för en modern leninism baserad på klasskamp."
Lars Ohly, våren 1999. Intervju i engelska tidskriften Renewal

"Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen."
Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

"Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse."
Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

(Källa)

"Och jag blev uppriktigt chockad när jag fick höra att [Lars Ohly] grät när Berlinmuren föll. En sådan lyckodag för Europa. Då är det något som är lite konstigt."

Peter Eriksson i SvD 2007 [länk]

Näe. Det känns inte som att det är någon tvekan om vart Ohly vill ta oss. Gillar du det inte så har du anledning att fundera på en röst på ett parti som inte hyllar 1900-talets kändaste diktaturregim.

edit: SvD håller med.

2 kommentarer:

  1. Man är korkad om man tror att Lars Ohly ÄR Vänsterpartiet. Eller så är man ännu mer korkad, alltså genom att vara en borgare som anstränger sig för att försöka utmåla Lars Ohly som Stalin eller nåt. Man kan istället fråga sig hur mycket av Ohlys uttalanden eller Vänsterpartiets politik som handlat om Sovjetunionen under tio år. Sovjet-kortet är enkelt tecken på argumentbrist. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter dömde förresten ut alliansregeringens export av övervakning till diktaturen Libyen, där politiska partier är förbjudna. Alliansen låter kommersiell vinst gå före humanitära skäl och är de som i verkligheten stöttar ett Sovjetliknande land. En väldigt bra anledning att istället rösta rödgrönt.

    SvaraRadera
  2. Förlåt? Argumentbrist? Vi har skrivit inlägg i mer än två månader. Du är välkommen att hitta fler argument i listan här i den högra panelen.

    Man är, förresten, korkad om man tror att vilket parti som helst hade kunnat rösta fram en lirare med Ohlys retoriska och åsiktsmässiga bagage. Man är gravt okunnig om man inte vet att partiledaren agerar företrädare för partiets politik, och om man tror att man kan säga vad fan som helst bara man säger lite bättre grejer efteråt.

    Tillverkar alliansregeringen övervakningsutrustning? Vem är det som sitter och skruvar ihop den? Tolgfors själv, kanske? Eller menar du kanske att regeringen är för frihandel och att det var ett privat företag som stod för den moraliska lapsen ifråga?

    SvaraRadera