2010/07/20

#40: Du firar idag

Idag korkar vi upp skumpan och vaskar loss som en värre Gudrun Schyman i Visby - idag ska det firas! Studenter som vi är kör vi med folköl och Lidls eminenta mineralvatten för 4.50/flaska, men det är inte desto mindre fest. Varför?

Jo, såhär är det. Tänk dig att du bor i ett land helt utan skatter. När du går till jobbet på morgonen vet du att de pengar du tjänar, värdet av de varor och tjänster du säljer går just till dig (eller din arbetsgivare, då). Soft. Å andra sidan får du betala din sjukvårdsförsäkring och sådär, men du har i alla fall valet att betala eller ej.
I de flesta länder funkar det ju inte så, utan där är det skatter som gäller. Sverige har som bekant världens högsta o/e nästa högsta skatt, beroende på vilken skatt man räknar. Faktum är att om skattetrycket på normalinkomsttagaren togs som en ackumulerad del av lönen under året, så hade staten tagit alla intjänade pengar av honom/henne varenda dag fram till idag, den 20:e juli.

Alla arbetstimmar du jobbat från den första januari till idag har du arbetat för någon annans skull än din egen; för att betala för ineffektiva bistånd, socialbidrag, kostnadsineffektiv sjukvård, Mona Sahlins lön, Yvonne Ruwaidas jävla telefonräkning, Maria Wetterstrands flygpendlande till Helsingfors etcetera.

Den här dagen är lite speciell på så sätt att den tenderar att flytta på sig; inte som långfredagen utan mer som ramadan. I år infaller den som sagt idag, men till exempel 2006 inföll den den 8:e augusti, och 2004 och 2005 jobbade vi för andras skull till den 10:e augusti. Det finns alltså också anledning att fira för att dagen flyttats fram på året med ett tjog dagar tack vare statens försyn. Thomas Östros gnisslar gissningsvis tänder när han tänker på att ytterligare 20 arbetsdagar av statliga medel slösats på folket. Vi här på 100 anledningar firar med mineralvatten. Huzzah!

Se också: Mathias Sundin; SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar